Rozmelnenie daňového základu a presun zisku - Múčka, Richard (2014)
Bakalárska práca sa venuje problematike rozmelnenia daňového základu a presunu zisku. Cieľom práce je vysvetliť toto slovné spojenie, charakterizovať ako môže dôjsť k vzniku takejto činnosti a rovnako ukázať opatrenia, ktoré majú zabrániť týmto praktikám. Následne sa práca zameriava na využitie týchto praktík nadnárodnými spoločnosťami a dopadom na štáty. Pre splnenie cieľov je práca rozdelená do šiestich kapitol. Prvé dve kapitoly charakterizujú pojmy daňový únik, vyhýbanie sa plateniu daní a daňové raje. V tretej a štvrtej kapitole je pozornosť venovaná samotnému problému rozmelnenia daňového základu a presunu zisku, príčinám jeho vzniku, opatreniam, ktoré majú týmto praktikám zabrániť a či sa jedná alebo nejedná o trestné konanie. Posledné dve kapitoly sú zamerané na využívanie týchto praktík nadnárodnými spoločnosťami a ako tieto činnosti dopadajú na štáty