Analýza kapitálové struktury podniku a možnosti její optimalizace - Pagáčová, Šárka; Šmídová, Radana, 1977-; Langmaier, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce "Analýza kapitálové struktury podniku a možnosti její optimalizace" se zabývá volbou finančních zdrojů podniku. Cílem práce je shrnout hlavní teorie o optimalizaci struktury kapitálu a představit empirické studie zabývající se faktory, které na volbu kapitálu působí, a uvést myšlenky optimalizace do praxe zhodnocením kapitálové struktury vybraného podniku. Praktická část se nejprve věnuje zmapování vývoje struktury kapitálu v odvětví, ve kterém vybraný podnik působí, následuje analýza nákladů kapitálu samotného podniku. Z analýzy vývoje struktury kapitálu podniků vyplynulo, že podniky v České republice v odvětví NACE 28 během sledovaných let 2003 - 2012 zvyšovaly využití vlastního kapitálu. Podniky téměř nefinancují své potřeby dlouhodobým dluhem, spíše vyžívají krátkodobého zadlužení. Z propočtů nákladů kapitálu vyplynulo, že model průměrných nákladů kapitálu odpovídá teorii M-M II. Doporučení pro podnik je zvýšení zadlužení pro dosažení nižších nákladů kapitálu.
Vedoucí práce: Radana Šmídová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses