Vývoj sazeb daně z přidané hodnoty v zemích EU - Chadimová, Denisa (2014)
Tato bakalářská práce pojednává o vývoji sazeb daně z přidané hodnoty v zemích Evropské unie. Cílem práce je popsat, jak se v jednotlivých členských zemích Evropské unie vyvíjely jednotlivé sazby daně z přidané hodnoty a následně zhodnotit, zdali veškeré členské země dodržují legislativu Evropské unie a případně uvést povolené výjimky. Úvod práce je zaměřen na vývoj samotné daně z přidané hodnoty a její implementaci do daňových systému zakladatelských zemí EU. Poté se v práci zabývám vývojem standardních a snížených sazeb. Závěr práce tvoří komparace vývoje sazeb DPH v zakladatelských státech EU se státy nově připojenými. Tato komparace ukazuje, že zakladatelské státy mají oproti nově příchozím státům více výjimek v oblasti snížených sazeb