Srovnání příčin a průběhu hospodářské a finanční krize v periferii EMU (státy PIIGS) - Nguyen Thi Thanh, Phuong; Šíma, Ondřej; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá příčinami a průběhem hospodářské a finanční krize ve vybraných státech Evropské měnové unie, kde věnuje pozornost členům PIIGS. Příčiny a průběhy krize analyzuje na základě běžného účtu platební bilance z hlediska rozdílu mezi mírou úspor a investic v jednotlivých sektorech ekonomiky a reálného efektivního měnového kurzu, jednotlivé příčiny se mohou napříč zkoumaných zemí značně lišit. Bakalářská práce je rozdělena na teoretickou část, kde charakterizuje podstatu národního účetnictví jako východisko pro zkoumání vnější nerovnováhy a reálný efektivní měnový kurz, na základě kterého budeme posuzovat konkurenceschopnost států PIIGS na mezinárodní úrovni. Dále obsahuje část praktickou, kde práce již přináší empirickou verifikaci témat nastíněných v teoretické části jednotlivých pěti států periferie eurozóny a také Německa, jakožto finančně stabilní země.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses