Implementácia nového kalkulačného systému v riadení po linii výkonov v konkrétnej výrobnej spoločnosti - Trebuľa, Michal (2014)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou používania kalkulačných systémov po línií výkonov vo vybranej výrobnej spoločnosti KOPS spol. s r.o., ich metodikou zostavovania a využitia ako informačnej podpory pri riadení a rozhodovaní o podnikových procesoch. Prvá teoretická časť sa primárne venuje popisu základných charakteristík a pojmového aparátu používaného v manažérskom účtovníctve pri riadení po línii výkonov. V následnej praktickej časti práca predstaví a charakterizuje činnosť menšieho strojárskeho výrobného podniku, kde zhodnotí jeho minulý a súčasný stav oceňovania vlastných výkonov a zadá východiskové body, odrazové mostíky a kritéria pre zostavenie kompletnej hodnotiacej analýzy doposiaľ používaných kalkulačných systémov. Na základe výstupov z vykonanej analýzy poskytne závery a odporučenia k ďalšiemu rozvoju podnikania. Cieľom práce je zhodnotiť vhodnosť a dostatočnosť doposiaľ používaného kalkulačného systému a využitia podnikových informácii pri rozhodovaní v analyzovanej spoločnosti. V závere praktickej časti práca hodnotí práve možnosti zlepšenia a navrhuje kvalitnejšie alternatívne riešenia riadenia podnikateľského procesu pre posilnenie finančnej situácie a konkurencieschopnosti firmy formou návrhu nového kalkulačného systému.