Swapové kontrakty a jejich role při zajišťování měnového rizika - Gibová, Zuzana (2014)
Bakalářská práce "Swapové kontrakty a jejich využití při zajištění měnového rizika" analyzuje měnové swapy jako jednu z možných variant zajištění měnového rizika. Definuje původ, podstatu, průběh, druhy, subjekty i možnosti předčasného zrušení měnových swapů. Práce dále popisuje situace a podmínky, za jakých je vhodné zvolit metodu zajištění měnovým swapem. Z teoretických poznatků poté vychází vyhodnocení využití měnového swapu prostřednictvím konkrétního příkladu, který specifikuje kritéria pro posouzení výhodnosti použitého typu swapu i alternativy zajištění.