Běžný účet platební bilance a jeho udržitelnost na příkladu vybraných zemí - Víchová, Markéta; Pour, Jiří; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato bakalářská práce představuje zjednodušený koncept analýzy udržitelnosti běžného účtu platební bilance a následně i jeho praktickou ukázku na příkladu čtyř velkých rozvíjejících se ekonomik, které v současné době vykazují vysoké deficity běžného účtu platební bilance. Teoretická část se zaměřuje na definování udržitelnosti běžného účtu a její ukazatele a dále i na její strukturální, makroekonomické a politické indikátory. V druhé části se zabývá současnou ekonomickou situací ve vybraných zemích a jejím postupným vývojem od odstartování nedávné globální ekonomické krize (2008), který měl vliv na tvorbu běžných účtů v těchto letech. Hodnotí běžné účty platební bilance těchto zemí z hlediska jejich udržitelnosti. Vybranými zeměmi jsou Brazílie, Indie, Turecko a Jihoafrická republika.
Vedoucí práce: Jiří Pour
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses