zamestnanecky vyhody v organizace - Konstantinova, Yekaterina (2014)
Cílem bakalářské práce je představit systém zaměstnaneckých výhod ve společnosti Kazzinc, zjistit, jaké zaměstnanecké výhody jsou preferovány zaměstnanci a zda mají zásadní vliv na jejich spokojenost. Neméně významným zjištěním bude i to, jestli jsou zaměstnanci společnosti o současné nabídce zaměstnaneckých výhod dostatečně a dobře informováni. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zaměřuje na vymezení základních pojmů souvisejících se zaměstnaneckými výhodami. Na základě teoretických znalostí jsou zde uvedeny základní charakteristiky, možná rozdělení a význam zaměstnaneckých výhod. Také jsou zde uvedeny trendy v poskytování benefitů. Praktická část se zabývá představením společnosti Kazzinc a analyzuje systém poskytovaných zaměstnaneckých výhod. Pro zjištění údajů týkajících se informovanosti zaměstnanců o nabízených zaměstnaneckých výhodách a jejich spokojenosti s nabízenými zaměstnaneckými výhodami je využita metoda dotazníkového šetření.