zamestnanecky vyhody v organizace - Konstantinova, Yekaterina; Quigley, Martin John David; Palíšková, Marcela, 1961-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2014)
Cílem bakalářské práce je představit systém zaměstnaneckých výhod ve společnosti Kazzinc, zjistit, jaké zaměstnanecké výhody jsou preferovány zaměstnanci a zda mají zásadní vliv na jejich spokojenost. Neméně významným zjištěním bude i to, jestli jsou zaměstnanci společnosti o současné nabídce zaměstnaneckých výhod dostatečně a dobře informováni. Práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zaměřuje na vymezení základních pojmů souvisejících se zaměstnaneckými výhodami. Na základě teoretických znalostí jsou zde uvedeny základní charakteristiky, možná rozdělení a význam zaměstnaneckých výhod. Také jsou zde uvedeny trendy v poskytování benefitů. Praktická část se zabývá představením společnosti Kazzinc a analyzuje systém poskytovaných zaměstnaneckých výhod. Pro zjištění údajů týkajících se informovanosti zaměstnanců o nabízených zaměstnaneckých výhodách a jejich spokojenosti s nabízenými zaměstnaneckými výhodami je využita metoda dotazníkového šetření.
Vedoucí práce: Martin John David Quigley
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses