Dopad zvýšení sazby DPH na ceny léků - Kašáková, Nikol (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zvýšení snížené sazby DPH na ceny léků, ke které došlo mezi roky 2012 a 2013. První kapitola se zabývá charakterizováním daně z přidané hodnoty, předmětem této daně, daňovými subjekty a sazbami na trhu s léčivy a dále jejím přesunem a dopadem na trhu. Druhá kapitola definuje základních pojmy týkající se lékové politiky, jejích cílů a dále se zabývá kategorizací léků podle různých hledisek. Třetí kapitola objasňuje způsoby pro stanovování cen za léčiva s ohledem na jejich regulaci ze strany státu a dále pak popisuje systém úhrad od zdravotních pojišťoven. V závěrečné části práce jsou analyzována primární data náhodně vybraných léků získaná od několika lékáren a je měřen dopad zvýšení snížené sazby DPH na základě porovnání cen zvolených léků před změnou DPH a po její změně.