Dopad zvýšení sazby DPH na ceny léků - Kašáková, Nikol; Slintáková, Barbora; Kozubíková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá dopadem zvýšení snížené sazby DPH na ceny léků, ke které došlo mezi roky 2012 a 2013. První kapitola se zabývá charakterizováním daně z přidané hodnoty, předmětem této daně, daňovými subjekty a sazbami na trhu s léčivy a dále jejím přesunem a dopadem na trhu. Druhá kapitola definuje základních pojmy týkající se lékové politiky, jejích cílů a dále se zabývá kategorizací léků podle různých hledisek. Třetí kapitola objasňuje způsoby pro stanovování cen za léčiva s ohledem na jejich regulaci ze strany státu a dále pak popisuje systém úhrad od zdravotních pojišťoven. V závěrečné části práce jsou analyzována primární data náhodně vybraných léků získaná od několika lékáren a je měřen dopad zvýšení snížené sazby DPH na základě porovnání cen zvolených léků před změnou DPH a po její změně.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses