Vliv finančních frikcí na hospodářský cyklus ČR - Ryšánek, Jakub; Hušek, Roman, 1936-2022; Kodera, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Dizertační práce je zaměřena na testování vlivu finančních frikcí na ekonomiku ČR. Za tím účelem je ekonomika ČR aproximována novokeynesiánským modelem pro malou otevřenou ekonomiku, který obsahuje prvky finančních frikcí po vzoru literatury finančního akcelerátoru. Model je následně použit pro vysvětlení transmise šoků ve finanční oblasti a příslušných měnověpolitických implikací. Bayesovské techniky jsou použity pro ekonometrický odhad modelových parametrů, což dále umožňuje přiblížit použitý model ekonomické realitě ČR. Ukazuje se, že finanční frikce nemají pro reálnou ekonomickou aktivitu zásadní vliv. Síla jejich vlivu je však v čase proměnná a dobře koreluje zejména s úrokovým rozpětím.
Vedoucí práce: Roman Hušek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor disert. práce]; disertace; dissertations