Udržitelný rozvoj města, v aplikaci na Nové Město nad Metují - Maur, Vilém (2014)
Práce se zabývá trvale udržitelným rozvojem města, v aplikaci na Nové Město nad Metují. První část práce teoretická, se zabývá vývojem myšlenky udržitelného rozvoje a představuje metodiky výzkumu trvalé udržitelnosti města. V praktické části jsou tyto metody aplikovány na trvale udržitelný rozvoj Nového Města nad Metují. Udržitelný rozvoj města je zkoumán ze čtyř aspektů, územního, ekologického, ekonomického a sociálního. Cílem práce je získat poznatky, na základě kterých, budou zhodnoceny jednotlivé pilíře trvalé udržitelnosti města, zejména pak ekonomický pilíř trvalé udržitelnosti města. Jednotlivé pilíře jsou zkoumány z hlediska jejich struktury a změn v rámci jednotlivých zkoumaných indikátorech trvalé udržitelnosti.