Význam eura ve struktuře mezinárodních devizových rezerv - Gallo, Jindřich (2014)
Cílem této práce je popsat a analyzovat význam eura ve struktuře mezinárodních devizových rezerv. Nejprve jsem se zaměřil na charakteristiku devizových rezerv centrálních bank, motivy jejich držby, souvislost se systémy devizového kurzu a platební bilancí. Dále jsem se zabýval problematikou hodnocení adekvátnosti devizových rezerv a jejich optimální měnové struktuře. Protože euro je v mnoha ohledech velmi specifická měna, zahrnul jsem i kapitolu o jeho vzniku, jeho přínosech i nákladech a krizi, kterou si v posledních letech prošlo. Zamyslel jsem se rovněž i nad argumenty příznivců a odpůrců eura a také nad rolí eura jako světové měny. V analytické části jsem na základě dostupných dat hodnotil vývoj mezinárodních devizových rezerv od roku 1999 do současnosti a analyzoval jsem význam eura v jejich struktuře. Tato analýza je dále rozdělena na předkrizový a pokrizový vývoj eura. Závěrem této práce je zhodnocení dosavadního vývoje a predikce očekáváného vývoje v budoucnosti.