Elektronické platební systémy - Malakjan, Stiv (2014)
Hlavním cílem této práce je seznámit čtenáře s vývojem elektronických platebních systémů v širším pojetí a se všemi okolnostmi, které vedly ke vzniku nových druhů platebních systémů tak, aby si mohli vytvořit ucelenou představu o faktorech, které tento pokrok způsobily. První část se zabývá historickými souvislostmi vzniku peněz a platebních systémů, které v průběhu lidské historie vznikaly. Druhá kapitola se zabývá problematikou elektronických peněz, elektronických platebních systémů a subjekty, které se těchto procesů účastní. Zkoumá také vazby mezi jednotlivými účastníky a uvádí krátkou historii platebních karet. Třetí kapitola se věnuje vybraným systémům, které prorazily na trhu a jsou dnes mezi těmi nejvyužívanějšími. Čtvrtá kapitola se věnuje zabezpečení transakcí s důrazem na SET a SSL protokoly. Předposlední pátá kapitola pojednává o vazbě elektronických platebních systémů na elektronické obchodování s detailnějším důrazem na mobilní technologie. Také popisuje situaci mobilních plateb v České republice v porovnání se zbytkem moderního světa. Závěrečná kapitola dává přehled o nově vzniklých a poměrně oblíbených virtuálních měnách, které mají významný dopad nejen na monetární politiku států, ale i na běžný život jednotlivců.