Teorie měnových krizí a jejich aplikace na země periferie eurozóny (tzv. PIIGS) - Bladyko, Daniil (2014)
Bakalářská práce si klade za cíl upozornit pomocí "tradičních" (např. běžný účet platební bilance v poměru k HDP, hrubý dluh k HDP), i "moderních" indikátorů (nadhodnocení reálného měnového kurzu, vývoj zahraničních směnných relací) měnových krizí na (hypotetický) výskyt měnové krize v zemích periferie eurozóny. Současně diskutuje možné příčiny vzniku (hypotetické) měnové krize. V práci je akcentována expanzivní měnová a fiskální politika neodpovídající fundamentálním faktorům zmíněných ekonomik. V tomto kontextu práce upozorňuje na vnitřní a vnější nerovnováhu ekonomik. Příspěvek paradoxně dochází k diskutabilnímu názoru o výskytu jakési kvazi-měnové krize v rámci měnové unie, v níž -- z podstaty měnové unie -- nemůže jeden člen měnové unie provést devalvaci svoji měny, resp. "bránit" domácí měnu vlastní národní měnovou politikou. K nastolení opětovné rovnováhy tak musí dojít kromě jiného i tzv. vnitřní devalvací.