Daň z finančných transakcií v podmienkach Európskej únie - Chrien, Kristián (2014)
Táto bakalárska práca sa zaoberá problematikou zavedenia dane z finančných transakcií v podmienkach Európskej únie. Cieľom tejto práce je popísať konštrukciu dane a analyzovať dopady jej zavedenia na hospodárstvo Európskej únie. V úvodnej časti práce sú definované teoretické východiská finančných kríz, faktory vedúce k vzniku krízy a ich dôsledky na hospodárstvo krajín. V ďalšej časti sú rozobraté návrhy na zdanenie finančného sektora a ich porovnanie. Z týchto konkrétnych návrhov sa práca zameriava na koncept dane z finančných transakcií, ktorý je v nasledujúcej časti popísaný z pohľadu konštrukčných prvkov, akými sú predmet a základ dane, vyňaté transakcie a sadzby dane. V záverečnej časti práca analyzuje dopady zdanenia na objemy obchodovania a popisuje jeho príjmový potenciál.