Implementace Basel III - Sychra, Pavel (2014)
Cílem bakalářské práce je představit riziko protistrany jako jedno z hlavních rizik, kterému jsou banky vystaveny. V práci je uveden popis regulace a názory odborné veřejnosti na její potřebnost. Dále je v práci obsažena charakteristika institucí, jež mají souvislost s regulatorními dohodami Basel, standardy Basel I a Basel II včetně změn, které přináší nový regulatorní rámec Basel III. Právě v něm je nově přepracován kapitálový požadavek pro riziko protistrany. Práce zahrnuje stručný popis metod stanovení hodnoty expozice a nového CVA kapitálového požadavku, ze kterých se v různých modifikacích skládá celkový kapitálový požadavek pro riziko protistrany. Obsahem bakalářské práce je také strnutí a diskuze přístupů k riziku protistrany v rámci Basilejských standardů.