Zdanění cigaret a jeho vliv na spotřebu - Novotná, Veronika (2014)
Daň z cigaret je velmi diskutovaným tématem již dlouhou řadu let, které je velmi rozporuplně přijímáno obyvatelstvem. Jedna část obyvatelstva vítá zvyšování daně a druhá toto zvyšování tvrdě odsuzuje a kritizuje. Pozitivně je přijímána s nadějí, že se sníží počet kuřáků, neboť se bezesporu jedná o aktivitu, která ničí zdraví, a to nikoliv jen kuřáků. Přispívá neustálé zvyšování daně ke snížení počtu kuřáků, nebo je to jen další způsob, jak urychleně naplnit státní kasu a uchránit tak stát před bankrotem? To je nejspíš nejdůležitější otázka, kterou se bude tato práce zabývat. V první a druhé kapitole práce nastíní problematiku nepřímých daní a následně popíše daň z cigaret, která funguje v České republice v této době. Následně popíše i rozdíly ve zvyklostech v jiných zemích, jejichž zdaněním se práce bude zabývat. Touto tématikou se bude zabývat 3. kapitola. Evropská unie se také zabývá problematikou zdanění cigaret a vydává nařízení, která sjednocují míru zdanění v zemích Evropské unie, tedy i v České republice. Těmito nařízeními se budeme zabývat ve 4. kapitole. Pátá kapitola je pak věnována analýze zdanění v České republice a komparaci vývoje počtu kuřáků a počtu vykouřených cigaret. Šestá kapitola je následně věnována zjištění závislosti míry zdanění a počtem kuřáků ve světě. V poslední, tedy sedmé kapitole, se práce zaměří na potvrzení či vyvrácení tvrzení, zda kuřáci jsou pro stát "výnosem", či spíše ztrátou.