Využití informací manažerského účetnictví pro vytvoření systému hodnocení a motivace zaměstnanců - Jonášová, Michaela (2014)
Diplomová práce v teoretické rovině představuje základní předpoklady fungování odpovědnostního účetnictví, různé přístupy k hodnocení a řízení pracovního kapitálu a zabývá se teorií motivace. V praktické části je zhodnocen vývoj situace na trhu stavebnictví a jeho dopad na společnost Insky spol. s r.o.. Na vybraném vzorku je provedena bližší analýza systému hodnocení ve vazbě na informace manažerského účetnictví, včetně struktury mezd, vývoje mezd a fluktuace zaměstnanců v letech 2011 2013. V závěru je zhodnocen systém odměňování ve společnosti Insky spol. s r.o. a navrženo jeho možné zlepšení.