Transatlantické hospodárské vzťahy v meniacom sa prostredí svetovej ekonomiky - Antal, Jarolím, 1986- (2014)
Táto dizertačná práca sa venuje analýze zmeny úlohy štátu v kontexte globalizačných procesov a následne objasňuje vystupovanie štátu v rámci bilaterálnej spolupráce ako aktéra, ktorý týmto posunom čelí. Tento rámec je potom skúmaný na hospodárskej spolupráci medzi EÚ a USA. Hlavným argumentom práce je, že v rámci medzinárodnej spolupráce možno badať posuny, ktoré súvisia s väčším prepojením odborných súčastí exekutív štátov. Tieto tzv. transgovernmentálne siete možno v nadväznosti na nárast významu netarifných prekážok vnímať za nevyhnutné pri liberalizácii. V prípade partnerstva medzi EÚ a USA ide o spoluprácu, ktorá sa sústredí na harmonizáciu regulačných opatrení, čo sa javí ako kľúčové pre ďalšiu integráciu transatlantických hospodárskych vzťahov.