Institucionální analýza a aplikace přístupu komunitního vlastnictví na příkladu Máchova jezera - Bezuchová, Helena (2012)
Eutrofizace vody je významným problémem znečištění vodních zdrojů, který je způsoben nadměrným přísunem živin do vody. Tato práce se zabývá uspořádáním institucí v okolí vodního zdroje jako možné příčiny nezlepšujícího se stavu kvality vody. Metodou institucionální analýzy IAD framework jsou zkoumána vlastnická a dispoziční práva aktérů v oblasti Máchova jezera s ohledem na možnou aplikaci přístupu komunitního vlastnictví. Aplikovaná metoda ukazuje, že správa Máchova jezera je roztříštěna do mnoha stupňů, kdy každá jednotlivá úroveň disponuje omezenými pravomocemi, které jsou ve schvalovacím procesu závislé na dalších aktérech. Nicméně se zde setkáme s významným morálním postojem zdejší komunity. Dále analýza zjišťuje, že dosud provedené snahy o zlepšení kvality byly pouze formou řešení důsledku, nikoliv příčiny eutrofizace vody a následné kroky musí být provedeny na úrovni celého povodí, nikoliv pouze lokálně.