Konflikt v Severním Irsku od příčin sporů po mírová jednání - Nechybová, Klára (2013)
Bakalářská práce se zabývá dlouholetým konfliktem v Severním Irsku, konkrétně se věnuje příčinám sporů a vývoji mírového řešení. Cílem této práce je objasnit charakter severoirského konfliktu při využití teorie štěpných linií Steina Rokkana. Sledovány jsou faktory, které ovlivnily vypuknutí konfliktu a následně znamenaly neúspěch v mírovém vyjednávání. První část práce je historického rázu a popisuje vývoj událostí na irském území od 12. století až po rozdělení ostrova (1921), čímž přibližuje čtenářům předpoklady vzniku konfliktu. Ve druhé části je na základě relevantních politických stran Severního Irska vysvětleno, které štěpné linie konflikt utvářely. Poslední část přináší výsledky mírového jednání a důvody jeho neúspěchu.