Efektivnost spolupráce obcí v poskytování environmentálních služeb v oblasti odpadového hospodářství - Křížková, Markéta; Slavík, Jan, 1978-; Osersová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2013)
Obce v rámci své působnosti musí zajišťovat pro své občany řadu služeb, které jsou pro jednotlivé obce mnohdy značně finančně náročné a zatěžují místní rozpočty. Jednou z těchto služeb je i oblast nakládání s opady. V této oblasti je navíc na obce kladena i řada podmínek a cílů definovaných základními dokumenty pro oblast nakládání s odpady v České republice. Jednou z možností řešení těchto problémů je poskytování služeb prostřednictvím spolupráce obcí. V předložené práci jsou analyzovány možnosti využití této formy poskytování služeb v oblasti nakládání s odpady v podmínkách České republiky. První část se zabývá úvodem do této problematiky, definováním základních cílů stanovených Plánem odpadového hospodářství a dalšími oficiálními dokumenty, zákonnými podmínkami pro spolupráci obcí a shrnutím zahraničních zkušeností se spoluprácí obcí. V praktické části jsou tyto poznatky testovány prostřednictvím dotazníkového šetření na reálných zkušenostech existujících svazků v České republice, ze kterého vyplývá, že spolupráce obcí není v našich podmínkách dostatečně a komplexně využívána, obce si i v rámci svazků nechávají většinu kompetencí na sobě. Ke zlepšení této situace by mohla napomoci účelnější státní podpora a změna některých zákonných podmínek.
Vedoucí práce: Jan Slavík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses