Politická reprezentace žen v České republice - Kuželová, Tereza; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Reschová, Jana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá zastoupením žen v politice v českých parlamentních stranách. Jejím cílem je zachytit představy těchto parlamentních stran o ženách v politice a následně posoudit, do jaké míry tyto strany své názory naplňují. Práce též identifikuje nejvýznamnější bariéry vstupu žen do politiky, a to na základě odpovědí získaných z dotazování političek. Práce nejdříve pro uchopení problému jako celku přibližuje několik základních pojmů a dále vývoj postavení žen v českých zemích od 19. století až po období komunismu. Následně je pozornost věnována vlivům, které působí na zastoupení žen v politice. Z tohoto teoretického základu přechází práce do analýzy současných parlamentních stran, kdy je zjištěno, že ne všechny strany, které deklarují rovnost příležitostí pro ženy a muže, naplňují tuto rovnost i v realitě. Tato závislost platí však i naopak, i strany, které se k rovnosti mužů a žen veřejně nehlásí, mohou být ve skutečnosti ženám nakloněny. Celá práce je zakončena vyhodnocením dotazníku.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses