Komparace vývoje zdravotních systémů V4 (Visegradska čtyřka) - Koubová, Lenka (2014)
Práce se zabývá hodnocením vývoje příjmů a výdajů na zdravotnictví zemí Visegrádské čtyřky v letech 2003-2011. Cílem práce je identifikovat, kvantifikovat a následně porovnat příjmy a výdaje zdravotních systémů Maďarska, Polska, Slovenské republiky a České republiky. V první kapitole je popsán teoretický rámec zdravotnictví a rozdělení zdravotních systémů podle zdroje financování. Druhá kapitola líčí jednotlivé zdravotní systémy, způsoby jejich financování a některé nedávno uskutečněné reformy zdravotnictví. Třetí kapitola analyzuje příjmy a výdaje na zdravotnictví v jednotlivých zemích nezávisle na sobě. Poslední kapitola se věnuje komparaci zemí Visegrádské čtyřky z hlediska financování zdravotní péče.