Mezinárodní obchod zbožím jako prostředek prosazení vlivu BRICS ve světové ekonomice - De Castro, Tereza; Cihelková, Eva, 1952-; Jeníček, Vladimír, 1932-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Aktuální trendy světového obchodu jsou charakteristické změnou v realokaci importních a exportních destinací, měnícím se postavením dominantních mocností a podstatným zvýšením vzájemného obchodu mezi rozvojovými a rozvíjejícími se zeměmi. Tyto trendy se promítají do zvyšujícího se významu rychle se rozvíjejících ekonomik BRICS. Ze závěrů summitů BRICS vyplývá, že obchod je jedním z pilířů jejich ekonomické spolupráce. Mezinárodní obchod se zde proto nabízí jako vhodný nástroj pro zkoumání prohlubující se kooperace mezi danými ekonomikami a prosazování jejich vlivu ve světové ekonomice. Hlavním cílem disertační práce je posoudit obchodní vztahy BRICS v kontextu jejich parciálních zájmů a rostoucího významu ve světové ekonomice a na základě statistických údajů o exportech a importech zboží analyzovat obchodní vazby BRICS, jejich změny a vývojové trendy. Z výsledků práce vyplývá, že země BRICS se stále více prosazují v celosvětovém obchodě i když příčiny jejich exportních úspěchů jsou dle CMS analýzy odlišné. Jejich vzájemný obchod roste rychleji než jejich obchod se zbytkem světa, ale stále spolu neobchodují na takové úrovni, která by odpovídala jejich potenciálu.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor disert. práce]; disertace; dissertations