Politika, politický marketing a segmentace politického trhu v ČR - Říha, David (2014)
Tato disertační práce se zabývá problematikou politického marketingu a jeho klíčovou oblastí, konceptem politického trhu a způsoby jeho analyzování. Detailně popisuje nástroje politiky, marketingu, politického marketingu a proces segmentace, který je představen v teoretické i praktické rovině. Hlavní cíl této disertační práce spočívá v tvorbě modelu segmentace voličů, který vychází z analýzy jejich postojů, které byly v teorii politického marketingu identifikovány jako významné. V rámci výzkumu vedoucího k naplnění hlavního cíle autor využívá faktorovou, shlukovou a korespondenční analýzu. Dílčí cíle pak naplňuje využitím komparativní či historické metody. Autor touto prací nabízí postupy, které mohou být využity při formulování a tvorbě strategie politické strany.