Analýza udržitelnosti rozvoje kulturního cestovního ruchu - Burdová, Marie (2013)
Práce se zabývá tématem udržitelného rozvoje cestovního ruchu a hodnotí pozitivní i negativní dopady tohoto odvětví v ekonomické, environmentální a sociokulturní oblasti. Teoretická část stručně představuje, jakým způsobem k udržitelnému rozvoji cestovního ruchu přistupují významné mezinárodní organizace, Evropská unie a Česká republika. Dále předkládá přehled hlavních teoretických konceptů, které jsou zároveň nástroji pro řízení destinací udržitelným způsobem. Z hlediska kulturního cestovního ruchu si práce klade za cíl zhodnotit vztah kultury a cestovního ruchu se všemi problematickými aspekty, které toto spojení přináší. V analytické části práce jsou teoretické poznatky aplikovány na destinaci Karlštejn. Zde je analyzována především míra zatížení hradu Karlštejn návštěvnickým provozem a dále ekonomické, environmentální a sociokulturní dopady cestovního ruchu na celou destinaci.