Analýza hospodaření malých obcí v souvislosti s využíváním dotací - Pavlů, Eliška (2014)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodaření malých obcí v souvislosti s využíváním dotací. Cílem práce je zmapování využívání dotačních zdrojů u obcí do 2000 obyvatel v okresu Jihlava, zjištění úspěšnosti v získávání dotací a analýza hospodaření obcí. V teoretické části jsou vymezeny národní veřejné výdajové programy, výdajové politiky Evropské unie, hlavní části rozpočtu obce a finanční analýza obcí. Jak již bylo zmíněno, výzkumný vzorek zahrnuje 116 obcí z okresu Jihlava. Respondenti byli především starostové případně členové úřadu, kteří mají přehled o hospodaření obcí a získávání dotací. Výzkum využívá přístupu Mixed-Methods, tj. kombinace kvantitativního a kvalitativního přístupu. Z pohledu využití jednotlivých metod lze výzkum považovat za "sequential explanatory research design (QUAN -- qual)". Data použitá pro kvantitativní část byla získána z veřejně dostupných databází a z dotazníků distribuovaných zmíněným obcím. Kvalitativní část obsahovala rozhovory s vybranými starosty a vedla k hlubšímu porozumění dané tématice. Statistická analýza byla použita pro testování závislosti stavu finančního zdraví na velikosti obce, úspěšnosti se získáváním dotací a na spokojenosti se získáváním dotací. Výsledky přinesly zajímavé poznání, že čím je obec větší, tím horší je její stav finančního zdraví. Na druhou stranu finanční zdraví nesouvisí s úspěšností v získávání dotací, ale bylo prokázáno jako závislé na spokojenosti se získáváním dotací. Zajímavé také je, že nejlepších výsledků v hodnocení finančního zdraví dosahují obce, které nejsou spokojeny se získáváním dotací, případně o dotace vůbec nežádaly