Hospodaření příspěvkových organizací zřizovaných obcemi - Hrazdírová, Pavlína (2014)
Tato diplomová práce se zabývá hospodařením příspěvkových organizací města Sezimovo Ústí, konkrétně Mateřské školy Lipová a Městského střediska kultury a sportu v letech 2009 - 2013. V teoreticko -- metodologické části jsou vymezeny základní pojmy, které je nutné znát pro realizaci části praktické. Pojmy jsou spjaty s neziskovými organizacemi, hospodařením a účetnictvím příspěvkových organizací. Výstupem diplomové práce je analýza hospodaření vybraných příspěvkových organizací, zjištění jejich závislosti na příspěvku od zřizovatele a návrhy řešení, které by vedly k větší efektivnosti hospodaření. Jako podklady pro teoreicko - metodologickou část byly využity odborné publikace a právní předpisy zabývající se touto problematikou. Praktická část vychází ze sekundárních dat, především účetních závěrek vybraných příspěvkových organizací