Realitní IPO Teorie a empirie se zaměřením na polský trh - Makovec, Martin; Marek, Petr; Musílek, Petr, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Disertační práce se zabývá realitními IPO a má teoretickou a empirickou část se zaměřením na polský trh. Teoretická část práce poskytuje přehled myšlenkových proudů ve vztahu k IPO a třem známým jevům, které jsou s primárními emisemi akcií spojovány, tj. k podhodnocení emisního kurzu, dlouhodobě nižší výkonnosti a výskytu IPO ve vlnách. V případě krátkodobé a dlouhodobé výnosnosti IPO se jedná o teorie založené na informační asymetrii, institucionální teorie, přístupy založené na teorie zastoupení a behaviorální teorie. U výskytu IPO ve vlnách se jedná o hypotézu poptávky po kapitále, hypotézu informační asymetrie a hypotézu sentimentu investorů. Některé z obecných teorií pak aplikuje na konkrétní druh realitních IPO. Nejvýznamnější roli zde hraje teorie založená na informační asymetrii. Východiskem pro empirickou část byl předpoklad, že ocenění realitních IPO je méně komplexní než ocenění jiných společností, a tudíž by se u nich měla vyskytovat menší míra informační asymetrie mezi emitenty a investory. Do ocenění realitních IPO skrze čistou hodnotu jejich aktiv ( NAV - "Net Asset Value") vstupuje o poznání méně faktorů než do běžného ocenění podniku s modelováním generátorů hodnoty atd. Tato skutečnost by se měla promítnout v lepší schopnosti investorů ocenit přesně emisi akcií realitních společností a následně by tak mělo docházet k menšímu podhodnocení emisního kurzu a zároveň i k omezení horší dlouhodobé výkonnosti emitujících společností. Ve vztahu k výskytu realitních IPO se předpokládalo potvrzení existence tzv. IPO vln. Vzhledem k předpokladu delších ekonomických cyklů na realitních trzích než na většině ostatních trhů, se očekávala i delší období zvýšeného výskytu IPO a delší období s nižším či vůbec žádným výskytem realitních IPO. Předmětem empirické č
REIT je speciální forma společnosti, respektive speciální institut, který za splnění určitých podmínek garantuje společnostem investujícím do nemovitostí zejména daňové zvýhodnění. Dělí se na tzv. equity REIT, které investují do nemovitostí, mortgage REIT, které investují do hypotečních úvěrů a hybridní REIT, které investují do obojího. Vzhledem k tomu, že obdoba REIT v Polsku neexistuje, jsou předmětem analýzy společnosti podobné equity REIT, tedy společnosti investující přímo do nemovitostí. Analyzovanými trhy jsou polský kapitálový a realitní trh, které bylo možné až do nedávna označit za trhy "rozvíjející se" (z angl. "emerging market"). Předpokladem bylo, že tato skutečnost může mít zásadní vliv na výsledky analýzy. Sledovaným obdobím analýzy je období fungování moderní varšavské burzy, tedy léta 1992 -- 2012. Testovaný vzorek dosáhl omezené, leč přijatelné velikosti 22 titulů. Samotná analýza se postupně věnuje všem třem hlavním fenoménům spojeným s IPO - výskytu IPO vln, podhodnocení emisního kurzu a dlouhodobě nižší výkonnosti titulů po IPO. V případě IPO vln práce potvrdila výskyt vlny realitních IPO v roce 2007, zejména z důvodu citelnému "přehřátí" trhu v tom roce a přehnanému optimismu mezi investory. Práce dále podpořila předpoklady o závislost výskytu IPO jak na fázi ekonomického cyklu, tak na podmínkách v daném odvětví. V případě podhodnocení emisního kurzu test potvrdil výskyt tohoto jevu i u realitních IPO, ovšem v nižší míře než u ostatních korporátních IPO. Následné dílčí testy pak sledovaly závislost míry podhodnocení na různých faktorech jako je velikost emise, segment realitního trhu atd. V případě dlouhodobé výkonnosti realitních nebylo možné na základě statistického testování zamítnout nultou hypotézu o stejné či lepší výkonnosti realitních IPO nežli akcio
Vedoucí práce: Petr Marek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations