Analýza parametrů hypotečních úvěrů na českém trhu - Prockertová, Adéla; Votava, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Svoboda, Pavel (2014)
Cílem diplomové práce je analýza parametrů hypotečních úvěrů na českém trhu, jejich následná komparace a vyhodnocení nejvýhodnějších variant financování bydlení. Práce se zároveň zabývá podmínkami poskytování hypotečních úvěrů. Komparace je provedena na nejvýznamnějších poskytovatelích hypotečních úvěrů, kteří dlouhodobě ovládají 90 % trhu. V rámci diplomové práce je porovnáno pět hypotečních produktů, které nabízí Hypoteční banka, a. s., Česká spořitelna, a. s., Komerční banka, a. s., Raiffeisenbank, a. s. a UniCredit Bank, a. s. K provedení analýzy byl sestaven formulář zahrnující parametry, základní úrokové sazby a poplatky hypotečních úvěrů. Parametry jsou získávány z externích i interních materiálů bank a strukturovaných rozhovorů s hypotečními specialisty. Vyhodnocení produktů slouží k posouzení flexibility, komplexnosti a nákladovosti jednotlivých produktů. Za nejvíce komplexní a flexibilní považuji Hypotéku České spořitelny. Nejnižší úrokové sazby nabízí Komerční banka u Hypotečního úvěru Plus a UniCredit Bank u Hypotečního úvěru Individual, nejvyšší pak Hypoteční banka u Hypotečního úvěru do 100 %. Poplatkově nejšetrnější je Hypotéka Klasik od Raiffeisenbank, nejnáročnější je Hypoteční úvěr do 100 % Hypoteční banky. Nelze jednoznačně vyhodnotit nejvýhodnější hypoteční úvěr. Záleží na tom, zda klient preferuje nejnižší splátku nebo nejkomplexnější a nejflexibilnější produkt u kterého je možné například libovolně vkládat mimořádné splátky
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: bankovnictví; hypoteční úvěry; úrokové sazby; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; banking; mortgage loans; interest rates; master's theses