Cesta po krásách České republiky – aplikace úlohy obchodního cestujícího s využitím cílového programování - Ulrychová, Lenka; Skočdopolová, Veronika; Zouharová, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Tato diplomová práce se zabývá úlohou obchodního cestujícího, která patří do kategorie distribučních úloh lineárního programování a kterou je možné v praxi nalézt v mnoha podobách. V této aplikaci je úloha rozšířena na úlohu vícekriteriální a k jejímu řešení je použit jak klasický model lineárního programování, tak cílové programování, které je součástí teorie rozhodování. Úloha je aplikována v oblasti cestovního ruchu. Cílem je nalézt nejvhodnější okruh po vybraných místech České republiky. V první části práce je popsána úloha obchodního cestujícího, druhá kapitola je zaměřena na teorii cílového programování, které je též stěžejním postupem této práce. Další kapitola pojednává o postupech, které jsou důležité pro praktickou část. Součástí práce je též kapitola zaměřená na optimalizační systém MPL, pomocí kterého je úloha řešena. V přílohách je dále popis jednotlivých míst.
Vedoucí práce: Veronika Skočdopolová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses