Management vodní nádrže Brněnská přehrada - Kala, David; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Duchek, Stanislav (2014)
Bakalářská práce se zabývá dlouhodobě udržitelným managementem krajiny vodní nádrže Brněnská přehrada, potažmo krajiny v povodí řeky Svratky, s ohledem na vytvoření optimální rovnováhy mezi oblastmi ekologickou, ekonomickou a sociální. Potřeba řešit tuto problematiku byla vyvolána katastrofálním stavem kvality vody ve vodní nádrži, jenž byl způsoben zejména vlivem nevhodného zemědělského hospodaření v povodí a špatným odpadovým hospodářstvím především v oblasti komunálních odpadů. V souladu se snahou nastartovat proces zlepšení managementu krajiny v povodí řeky Svratky je realizován modelový projekt "Čisté povodí Svratky", jehož záměrem je dosažení nápravy prostřednictvím několika zásadních opatření. Na projektu spolupracovaly kraje (Jihomoravský jako koordinátor projektu, Kraj Vysočina, Pardubický), statutární město Brno a Povodí Moravy, státní podnik (jako odborný garant projektu). V zájmu procesu revitalizace povodí Svratky resp. vodní nádrže Brněnská přehrada pak byly na základě získaných dat navrženy modelové situace a následně opatření ke zlepšení stavu kvality vody ve vodní nádrži v takovém rozsahu, aby tato opatření byla ve všech sledovaných sférách co nejvíce vyvážená. Zaměřil jsem se v praktické ekologické části práce zejména na sledování koeficientu ekologické stability a komplexních pozemkových úprav ve vybraných lokalitách předmětného území
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: environmentální management; vodní hospodářství; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; environmental management; water management; bachelor's theses