Analýza pracovních vztahů ve společnosti X - Valíčková, Petra (2014)
Práce se zabývá nejen charakteristikou vybrané společnosti, ale především analýzou pracovních vztahů, převážně neformálních, v pobočce v Plzni společnosti X. Podstatou práce je zjistit, jaká je úroveň sociální atmosféry ve vybrané společnosti, jaké styly vedení jsou uplatňovány jednotlivými vedoucími oddělení v pobočce v Plzni a jaká závislost panuje mezi styly vedení a jednotlivými dimenzemi sociální atmosféry. Pro zjištění úrovně dimenzí sociální atmosféry a stylu vedení v jednotlivých týmech, jsem využila škálu sociální atmosféry a dotazníkového šetření. Ke stanovení závislosti dimenzí a stylu vedení v jednotlivých týmech jsem použila Spearmanův korelační koeficient. Z dílčích kroků jsem v konečném důsledku mohla stanovit také celkovou sociální atmosféru a její závislost se stylem vedení, jak v jednotlivých týmech, tak ve společnosti X Plzeň jako celku. Na základě výsledků z dotazníkového šetření a vyhodnocení dimenzí jsem stanovila úroveň celkové sociální atmosféry ve společnosti X Plzeň jako pozitivní. Prostřednictvím koeficientu jsem zjistila, že mezi všemi zkoumanými dimenzemi (též celkovou sociální atmosférou) a stylu vedení v týmech vládne více či méně závislost, resp. dojde-li ke změně stylu vedení, projeví se to na sociální atmosféře daného týmu i celé společnosti X Plzeň. Na konci práce jsem navrhla doporučení, která by mohla zachovat pozitivní atmosféru v týmech a byla společnosti k užitku