Tradice a současnost česko-japonských vztahů - Koutník, Vojtěch (2014)
Diplomová práce se snaží popsat vývoj československo-japonských a česko-japonských vztahů od jejich navázání až po současnost. Teoreticky je práce ukotvena v sociálně konstruktivistické teorii mezinárodních vztahů formulované Alexandrem Wendtem. Vývoj vzájemných vztahů je interpretován pomocí Wendtova konceptu národních a sociálních identit, přičemž zvláštní důraz je kladen na politickou dimenzi vztahů a na historický kontext, ve kterém se interakce mezi Japonskem a Československem, respektive Japonskem a Českou republikou, odehrávaly. V práci je obhajována hypotéza, že tyto vztahy byly silněji ovlivňovány mezinárodním prostředím než přímými samostatnými akcemi obou aktérů. V závěrečné části práce, jež se věnuje současnému stavu česko-japonských vztahů, je analyzován vliv globalizace jako zásadní síly, která kvalitativně transformuje celý mezinárodní systém a sociálně konstruovanou realitu mezinárodních vztahů.