Tradice a současnost česko-japonských vztahů - Koutník, Vojtěch; Veselý, Zdeněk, 1950-; Voráček, Emil, 1950-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Diplomová práce se snaží popsat vývoj československo-japonských a česko-japonských vztahů od jejich navázání až po současnost. Teoreticky je práce ukotvena v sociálně konstruktivistické teorii mezinárodních vztahů formulované Alexandrem Wendtem. Vývoj vzájemných vztahů je interpretován pomocí Wendtova konceptu národních a sociálních identit, přičemž zvláštní důraz je kladen na politickou dimenzi vztahů a na historický kontext, ve kterém se interakce mezi Japonskem a Československem, respektive Japonskem a Českou republikou, odehrávaly. V práci je obhajována hypotéza, že tyto vztahy byly silněji ovlivňovány mezinárodním prostředím než přímými samostatnými akcemi obou aktérů. V závěrečné části práce, jež se věnuje současnému stavu česko-japonských vztahů, je analyzován vliv globalizace jako zásadní síly, která kvalitativně transformuje celý mezinárodní systém a sociálně konstruovanou realitu mezinárodních vztahů.
Vedoucí práce: Zdeněk Veselý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses