Česká zahraniční politika a feministické teorie mezinárodních vztahů komparativní analýza - Brouková, Jana (2013)
Feministické teorie mezinárodních vztahů kritizují klasický realismus jako představitele maskulinních hodnot v mezinárodních vztazích. Na základě předpokladů feminismu by tak česká zahraniční politika měla být výrazně maskulinizovaná ve smyslu realistického diskursu vzhledem k velmi nízkému podílu žen na zahraničně-politických procesech České republiky. Cílem této práce je analyzovat míru feminizace a maskulinizace české zahraniční politiky na příkladech tří událostí -- teroristických útoků z 11. září 2001, operace Trvalá svoboda a operace Irácká svoboda. Tato práce poukazuje na pluralitu maskulinních i femininních hodnot. Z toho důvodu není možné aplikovat na případ české zahraniční politiky feministickou kritiku realismu, maskulinní hodnoty české zahraniční politiky jsou determinovány spíše liberálním konstruktivismem.