Česká zahraniční politika a feministické teorie mezinárodních vztahů komparativní analýza - Brouková, Jana; Kratochvíl, Petr, 1975-; Rolenc, Jan Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2013)
Feministické teorie mezinárodních vztahů kritizují klasický realismus jako představitele maskulinních hodnot v mezinárodních vztazích. Na základě předpokladů feminismu by tak česká zahraniční politika měla být výrazně maskulinizovaná ve smyslu realistického diskursu vzhledem k velmi nízkému podílu žen na zahraničně-politických procesech České republiky. Cílem této práce je analyzovat míru feminizace a maskulinizace české zahraniční politiky na příkladech tří událostí -- teroristických útoků z 11. září 2001, operace Trvalá svoboda a operace Irácká svoboda. Tato práce poukazuje na pluralitu maskulinních i femininních hodnot. Z toho důvodu není možné aplikovat na případ české zahraniční politiky feministickou kritiku realismu, maskulinní hodnoty české zahraniční politiky jsou determinovány spíše liberálním konstruktivismem.
Vedoucí práce: Petr Kratochvíl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses