Úloha Německa v současném integračním procesu v Evropě - Petráňová, Zuzana (2014)
Když v eurozóně naplno propukla dluhová krize, pozornost se soustředila nejen na zadlužené státy jižní Evropy, ale také na Německo. Vzhledem k tomu, že je největší evropskou ekonomikou a její politika je úzce spojená s EU, jsou rozhodnutí německé vlády důležitým faktorem v procesu evropské integrace. Práce se zabývá aktuální rolí Německa v současné krizi eurozóny. Vzhledem k rozsáhlosti problematiky je zaměřená na poslední tři roky a soustřeďuje se na klíčové události, které vyvolaly největší společenskou diskuzi. Cílem zkoumání je zjistit, jakou roli hraje Německo v rámci EU a zda se z něj stává nebo stal regionální hegemon. K analýze byla z části použita teorie rolí a také prvky neogramscianismu, který se zabývá konceptem hegemonie. Výsledky zkoumání ukazují, že se Německo stává sebevědomějším aktérem, který v době krize eurozóny opouští kulturu zdrženlivosti a přebírá roli regionálního vůdce. Otázka hegemonie ale zůstává otevřená, jelikož se s takovou rolí samotné Německo zatím odmítá ztotožnit.