Transevropské energetické sítě - vybrané problémy - Kočí, Luboš (2013)
Tématem diplomové práce jsou Transevropské energetické sítě (TEN-E), program EU, který v posledních letech prošel významnými změnami. Hlavním cílem této práce je zachytit dopady aktivit EU v rámci programu TEN-E a energetické politiky na stav a rozvoj evropské energetické infrastruktury a zjištěné skutečnosti dále aplikovat na energetické sítě ČR. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První z nich představuje síťová odvětví a jejich ekonomická specifika. Druhá kapitola se zabývá energetickou politikou EU a procesem vytváření vnitřního trhu s energií. Třetí kapitola práce je zaměřena na program TEN-E a závěrečná kapitola přibližuje problematiku českých energetických sítí.