Management vodní nádrže Slapy - Kratochvíl, Jiří; Syrovátka, Oldřich; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu; Koupilová, Monika (2014)
Tématem mé bakalářské práce je "Management vodní nádrže Slapy". Cílem práce je zjistit současný stav životního prostředí kolem této rozsáhlé vodní plochy a navrhnout doporučení či opatření, které by měly vést ke zlepšení situace v této lokalitě. Současný stav zjistíme posouzením stavu jednotlivých mikroregionů (katastrálních celků), které dohromady tvoří zkoumanou oblast. Posouzení je možné z několika hledisek. Zaprvé zjistíme stav ekologické stability v jednotlivých územích, což nás přivede ke zjištění, zda jsou jednotlivá území stabilní, či představují hrozbu pro svá okolí. Dalším ukazatelem jsou provedené či chystané pozemkové úpravy, které slouží k regulaci a zlepšení situace v lokalitách, které jsou právě ekologicky labilní. V neposlední řadě je možné použít ukazatel erodovanosti zemědělské půdy, což je ukazatel, který poslouží ke kompletaci informací o daném území. Erodovanost je zapříčiněna nesprávným hospodařením se zemědělskou půdou. Na základě těchto menších výsledků sestavíme komplexní žebříček všech celků, které následně seřadíme od nejkritičtější po ty příhodné. Následně je zapotřebí navrhnou určitá opatření pro obecně nejkritičtější lokality. Těmito kroky zároveň zjistíme přístup místních obyvatel ke svým regionům; tedy ochotu řešit problém, který nenastal během jednoho či dvou let, ale je důsledkem několikaletého nešetrného zacházení s krajinou. Výsledek mé práce by měl posloužit jako komplexní informační zdroj pro následná řešení, která budou jistě finančně náročná, ale pomohou výrazně zlepšit životní prostředí pro další generace obyvatel
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2014
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2014
Keywords: vodní nádrže; vodní hospodářství; životní prostředí; management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; reservoirs; water management; environment; bachelor's theses