Analýza vztahů NATO a Ruska z hlediska energetické bezpečnosti (od východního rozšíření v roce 2004 po vznik nové strategické koncepce NATO) - Bartáková, Anna (2014)
Práce se zabývá analýzou vývoje vztahů od východního rozšíření NATO v roce 2004 po vznik Nové strategické koncepce v roce 2010 s důrazem na uplatňování energetické diplomacie Ruskem v regionu postsovětského prostoru. Na příkladech dvou plynových ukrajinských válek z přechozího desetiletí je znázorněno fungování ruské energetické diplomacie. Cílem práce je tedy analyzovat, jakým způsobem Rusko využívá své energetické zdroje na bilaterální úrovni (především v rámci východoevropského regionu) k ovlivňování svého postavení vůči NATO. Je zde vyzdvižena instrumentální povaha energetické politiky Ruska, jež má následně vliv na potenciální expanzi NATO v postsovětském prostoru. Závěrem je, že evropské státy NATO a USA by se měly snažit o co nejvyšší diverzifikaci energetických zdrojů pro stabilizace své vyjednávací pozice vůči Rusu.