Analýza vztahů NATO a Ruska z hlediska energetické bezpečnosti (od východního rozšíření v roce 2004 po vznik nové strategické koncepce NATO) - Bartáková, Anna; Dubský, Zbyněk, 1974-; Kuchařová, Alžběta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2014)
Práce se zabývá analýzou vývoje vztahů od východního rozšíření NATO v roce 2004 po vznik Nové strategické koncepce v roce 2010 s důrazem na uplatňování energetické diplomacie Ruskem v regionu postsovětského prostoru. Na příkladech dvou plynových ukrajinských válek z přechozího desetiletí je znázorněno fungování ruské energetické diplomacie. Cílem práce je tedy analyzovat, jakým způsobem Rusko využívá své energetické zdroje na bilaterální úrovni (především v rámci východoevropského regionu) k ovlivňování svého postavení vůči NATO. Je zde vyzdvižena instrumentální povaha energetické politiky Ruska, jež má následně vliv na potenciální expanzi NATO v postsovětském prostoru. Závěrem je, že evropské státy NATO a USA by se měly snažit o co nejvyšší diverzifikaci energetických zdrojů pro stabilizace své vyjednávací pozice vůči Rusu.
Vedoucí práce: Zbyněk Dubský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses