Vliv asijské krize na pozici asijských tygrů v současné krizi - Bříza, Pavel (2013)
Práce se zabývá vlivem asijské krize na pozici asijských tygrů v současné krizi. Cílem práce je na základě komparace reakcí hospodářských politik asijských tygrů na dopady asijské a současné krize určit hlavní důvody, díky kterým tyto země poměrně rychle současnou krizi překonaly. Práce je rozdělena na tři kapitoly. V první kapitole jsou uvedeny hlavní příčiny vzniku asijské měnové a finanční krize, analyzován průběh krize a její dopady na asijské nově industrializované země. Druhá kapitola popisuje hospodářský vývoj zemí v období mezi krizemi. Jsou zde zhodnocena stabilizační opatření přijatá v rámci překonání asijské krize. Dále se druhá kapitola zabývá analýzou hospodářské politiky zemí jihovýchodní Asie, které v reakci na asijskou krizi začaly akumulovat obrovské devizové rezervy. Země svými politikami přispěly k prohloubení globálních nerovnováh, které souvisí se vznikem současné krize. Třetí kapitola je věnována současné krizi. Stejně jako v první části jsou v ní objasněny hlavní příčiny vzniku krize, popsán průběh krize v zemích jihovýchodní Asie a poté rozebrány nejvýznamnější stabilizační opatření, která asijským tygrům krizi pomohla překonat.