Reprodukční proces obyvatelstva v EU a jeho ekonomické a sociální dopady - Chroboček, Jakub (2013)
Cílem této diplomové práce je odhalení sociálních a ekonomických dopadů demografického vývoje v Evropské unii. V první kapitole jsou rozebírány demografické pojmy a teorie, které se vztahují k současné a budoucí situaci v oblastech vývoje porodnosti, úmrtnosti a jejich výsledku přirozeným přírůstkem obyvatelstva. Statistická data týkající se porodnostních a úmrtnostních ukazatelů jsou rozebírána v druhé kapitole, kterou uzavírá vyhodnocení přírůstku obyvatelstva. V poslední kapitole jsou popsány očekávané ekonomické důsledky demografického vývoje obyvatelstva v oblastech dopadů na fiskální stabilitu rozpočtů, dopadů na jednotlivce a sociálních dopadů spojených s očekávaným demografickým vývojem.