Zdanění finančních institucí - Purnoch, Jan (2013)
Diplomová práce se zaměřuje na současné přístupy ke zdanění finančních institucí. Cílem práce je analýza a komparace implementovaných forem zdanění finančních institucí ve vybraných zemí. První kapitola je věnována popisu globální finanční krize a jejím dopadům na veřejné rozpočty shrnujícímu důvody pro zdanění finančních institucí nad rámec stávajících daní. Dále jsou v kapitole analyzovány specifika zdanění finančních institucí v České republice daní z příjmů právnických osob a daní z přidané hodnoty. Druhá kapitola analyzuje přístupy ke zdanění finančních institucí ve vybraných zemích se zaměřením na příspěvek na finanční stabilitu, daň z finančních aktivit a daň z finančních transakcí. Třetí kapitola popisuje aktuální vývoj implementace daně z finančních transakcí v Evropské unii, analyzuje návrh směrnice Rady, kterou se provádí posílená spolupráce v oblasti daně z finančních transakcí a komparuje ho s národními úpravami této daně ve Francii a Itálii. Závěrem kapitoly je provedena predikce daňových příjmů a shrnut budoucí vývoj v této oblasti.