Finanční produkty se státním příspěvkem v České republice - Papáčková, Zuzana; Teplý, Petr, 1977-; Coufal, Libor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce je zaměřena na popis současného trhu finančních produktů, které jsou podporovány státem a kvantifikaci vlivu této podpory na státní rozpočet v letech 2004 až 2013. Práce je rozdělena do několika kapitol, kde v úvodu je shrnuta motivace státu finanční produkty podporovat a politické názory na věc. V další části textu je proveden popis bankovních, důchodových a pojistných produktů s kalkulacemi a analýzami dílčích vlivů na státní rozpočet. Závěrečná část práce je věnována shrnutí celkového dopadu státní podpory finančních produktů na státní rozpočet a jsou zde potvrzeny či vyvráceny v úvodu stanovené hypotézy. Stát za rok 2013 vynaložil 25,4 mld. Kč na podporu finančních produktů, z toho nepřímá podpora tvořila 13,5 mld. Kč, tedy více než 53 %. Hlavní složkou přímé podpory je příspěvek na stavební spoření a penzijní připojištění. Přímá podpora má klesající charakter. Největší podíl nerealizovaných příjmů státního rozpočtu tvořily v roce 2013 ušlé daňové výnosy z daně z příjmů fyzických osob, kdy nebyla vybrána daň v hodnotě téměř 5,9 mld. Kč, což tvoří 53 % nepřímé podpory. Z analýz usuzujeme, že celková podpora bude stagnovat nebo mírně poroste. Při zachování současných daňových úlev očekáváme růst nepřímé podpory díky očekávanému dopadu nově zavedeného progresivního zdanění.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses