Fenomén uprchlictví v syrské občanské válce - Durdisová, Marcela (2014)
Tato diplomová práce se zabývá aktuální problematikou fenoménu uprchlictví na pozadí syrské občanské války a jeho důsledky pro stabilitu v regionu. Vzhledem k tomu, že krizi v Sýrii pociťuje celý blízkovýchodní region, je cílem této práce zmapovat vliv konfliktu na sousední státy Sýrie. Na základě hypotézy, podle které následky občanské války a běženectví destabilizují celý region, si jako výzkumnou otázku stanovím politicko-společenské dopady syrské krize na Irák, Jordánsko, Libanon a Turecko. Práce odhalí také zranitelnost těchto zemí, které se kvůli událostem v Sýrii a exodu jejích obyvatel ocitají v nebezpečné situaci. Z hlediska metodologie tato práce využívá řadu metod. K hlavním v práci uplatněným metodám se řadí metoda rešeršní, deskriptivní, komparativní, historická, analýza, syntéza a rovněž metoda rozhovorů, na jejichž základě odpovím na výzkumnou otázku pestrou škálou dopadů, které pokrývají bezpečnostní, politické, sociální, etnické a ekonomické otázky daných zemí.